divendres, 2 de novembre de 2012

"Netiquette" i les TIC

Moltes vegades els nostres posts contenen frases d'altres autors, imatges o il·lustracions, vídeos... que han creat altres persones. Molts d'aquests recursos auiovisuals, textuals i gràfics fan servir llicències de Creative Commons (és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir barreres legals per creadors que vulguin que terceres persones emprin, modifiquin les seves creacions baix unes condicions determinades). Per tal de respectar la feina d'altres persones, la seva generositat i de fer-ne un ús adequat es va crear el NETIQUETTE, paraula que prové dels termes "network etiquette" i que vol dir principalment bones maneres conductuals a la xarxa. Es tracta d'un conjunt de regles que tots els usuaris hauríem de seguir quan empram internet, correu electrònic, xarxes socials, blogs... 
Per exemple, quan escrivim un correu electrònic algunes de les pautes de netiquette serien les següents: si posem majúscules hem de ser conscients que esteim cridant, mai no hem de reenviar fragments d'un correu que hem rebut a títol personal d'altres persones, sempre que feim un correu a diverses persones posar-los en còpia oculta per tal de no fer-les visibles als altres i guardar la privacitat dels altres, etc.
Cal ser conscient que 
no existeix cap sistema legal de sancions per la gent que no fa ús del netiquette. En la majoria de casos són els usuaris que ho exigeixen. Fins hi tot moltes d'aquestes regles s'han extès de manera universal, i moltes vegades de manera determinada.
En els blogs podem parlar de citar adequadament la font d'on hem extret la imatge, el vídeo o l'autor, no ser ofensiu amb la comunitat, no emprar imatges de coneguts sense consentiment...

Una petita llista de 10 netiquettes (n'hi ha moltíssimes segons la temàtica, aquestes són genèriques):
1. Donar més del que es reb: si ets dels que sempre agafa informació d'internet també has d'estar disposat a donar-ne i compartir-ne. No ets un usuari exclusiu. La xarxa la feim entre tots. 
2. No insultis constament als altres i de tot allò que trobes per internet si no ets capaç de dir-ho a la cara.
3. Afegeix valor a la xarxa: comparteix aquelles coses que tenen un valor i sentit per la comunitat. 
4. No sabotejar els esforços dels altres, no faràs més crear-te enemics.
5. Estableix qualitat en les teves relacions i publicacions: pots aportar molt als altres i ajudar-los sense voler. 
6. No siguis trampós! No et facis teu allò que no ho és, t'enganes a tu mateix. 
7. No siguis pesat! La gent es cansa de veure repetides les coses i deixen de fer-te cas. 
8. Respecta la comunitat, no és tant difícil i molt valuós. A tots ens agrada que ens respectin. 
9. Escolta la opinió dels altres i no t'enfadis. Que algú no estigui d'acord amb tu no vol dir que no tinguis raó. Tot són opinions. A més podem aprendre molt dels altres! 
10. Responsabilitza't de les teves accions i sigues conseqüent quan empris les TIC. Ser hornat és el millor i el que els altres més respecten. 
  
També us deix un enllaç d'on he extret aquestes deu, però on en podeu trobar moltes més depenent de si feis servir mail, blogger, facebook, etc. http://www.sociableblog.com/2010/04/01/50-crucial-rules-social-media-etiquette-for-students/
Salut! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...