Jocs de falda

En aquesta pàgina aniré recollint jocs de falda per als més petits de la casa, que aniré penjant de poc en poc.
Aquesta fou una de les estratègies que vam estar veient a l'assignatura d'Estratègies Educatives II. 
Cada una de nosaltres n'havia de "representar" una. Jo vaig recollir la que més he fet a les meves filles "Cara moixeta". És la primera que us deixaré. Esper que us agradi.
A la pàgina web de Jocs de Falda, que neix des de l'EOEP de Menorca, podeu veure diferents jocs de falda, sentir-ne la melodia, i veure la dolça interacció que s'estableix entre el nadó i l'educadora que li canta.
En un dels vídeos, en V. Arnaiz ens explica molt bé el que són els jocs de falda i quina càrrega cultural tenen. M'agrada quan diu que "els jocs de falda NO són partitures que s'ha d'aprendre, són relacions que s'han de construir". 
També explica que els jocs de falda són les primeres propostes culturals que els feim als fillets com a estructura de relació, que té un text (tot provocant la picardia), una música (molt senzilla per a què l'infant hi pugui participar) i un moviment (aprenentatge de diàleg a través del joc). Apropar adults i infants en una relació lúdica i amb molta disponibilitat. Per tant, hi ha d'haver reciprocitat que el petit anirà aprenent a mesura que interactua amb els infants. A més, animen als pares (no a les mares) a participar d'aquests joc de falda, ja que són una bona manera d'establir vincles amb els seus fills.
Aquí teniu l'enllaç: http://menorcatv.com/jocsdefalda/index.htm
Esper que sigui una bona estratègia per emprar amb els petits i establir vincles afectius amb ells.
 

Aquest és un joc de falda que personalment ens a servit pe treballar les consonants labials (m, p) i vocals obertes amb na Gemma. Sempre els ha agradat molt a les dues! Segurament més d'un de vosaltres la diu de manera diferent a la meva, però això és signe de tret cultural i, fins hi tot, dialectal.

Serra mimerra és un dels jocs de falda que més agrada als infants, pel balenceig i les còsigues del final. Tot i que també els agrada molt caure cap al terra! Alguns fan molta força per no caure, no es deixen endur tan fàcilment, ja que no es senten segurs. El fet de fer força per no caure els reforça els abdominals a més de mostrar-los que no cauran, ja que l'adult l'agafa fermament.


Aquest joc de falda afavoreix les relacions entre diferents fillets, que també poden tenir diferents edats. Als fillets més grans també els agraden els jocs de falda, sobretot si comporten moviment, cossiguetes, caigudes.... A més, més d'un  fillet pot pujar i dependrà de la intensitat de l'adult els podrà fer borinar més o menys i riure i xalar tots junts. 


Aquest és joc de falda nou per jo! Quan el vaig descobrir em va encantar. Quan diu "hi van a mullar"... fem una pausa per poder llepar el ditet del petit a qui li fem el joc de falda i després seguim amb "el dit". És un contacte més profund i una nova manera de cridar l'atenció al petit. Tots ho hem fet alguna vagada de llepar-nos el dit quan mengem alguna cosa deliciosa! 

El següent joc de falda el podem fer tot anant pel camp, agafats de la mà i cantant cantant! Com més seguem a la filera més noms podrem dir (tot substituint "benets" pel nom de l'infant).


Aquest joc de falda es fa amb l'infant a sobre, mirant cap a l'adult i agafant-li les mans. Mentre comencem la cançó l'adult va al pas amb les cames, desrpés al trot i finalment al galop, tot anant cada vegada més ràpid (encara que dependrà de cada fillet/a). Quan acabem la cançoneta el tombem cap enderrera. Generalment a tots els infants els agrada els desequilibris que el joc suposa, però a aquells que no els agradi tant millor fer-lo amb més suavitat i tranquil·litat, no val la pena forçar res, ja que sinó feim sentir insegur al petit.Un altre joc de falda clàssic: Ansa per ansa. Aquesta cantarella la podem aprofitar quan anem pel camp o a la platja i compartim una senalla d'un pes considerable o així. D'aquesta manera animam al petit a col·laborar duent coses i fer-lo partícep d'allò que recollim o duem d'un lloc a l'altre. 


Aquesta cançoneta me l'he inventat jo a l'Assignatura de Projectes artístics, on una part estava dedicada a la música. El nostre professor ens va demanar que inventéssim una cançó infantil i que posteriorment gravaríem i publicaríem un CD. Doncs jo, em vain inventar un joc de falda en anglès que xerra sobre ses cossiguetes com deim a Ciutadella de Menorca. Quan tengui la cançó gravada ja us la penjaré per tal que la pogue aprendre, mentres, teniu la partitura de la melodia. 
Esper que us agradi!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...